• Καλοι Γείτονες

    To Kαστελόριζο ή Μεγίστη είναι ένα μικρό ακριτικό νησί του Ανατολικού Αιγαίου, λιγότερο από ενάμισι ναυτικό μίλι από τις ακτές της Τουρκίας και 72 ναυτικά μίλια ανατολικά της Ρόδου. Ο πληθυσμός του, σύμφωνα με επίσημες απογραφές, είναι κάτω από 500 άτομα.

    Η ιστορία του νησιού φτάνει μέχρι και την προϊστορική εποχή, για την οποία υπάρχουν δείγματα ανεπτυγμένου πολιτισμού. Κατά τον Μεσαίωνα, αφού καταλήφθηκε από τους Ιωαννίτες ιππότες της Ρόδου, έγινε τόπος εξορίας. Εκείνη την περίοδο μετονομάστηκε σε ''Καστελόριζο'', παραφθορά του ιταλικού ''Κόκκινο Κάστρο''. Καθώς το Καστελόριζο περιήλθε υπό τουρκική κατοχή, σταδιακά γνώρισε σημαντική άνθιση στην εμπορική ναυτιλία. Μετά την Επανάσταση, το νησί υπήρξε διαφιλονικούμενο μεταξύ Γάλλων, Ιταλών και Άγγλων μέχρι την τελική ένωση με την Ελλάδα το 1947, μετά από πολλές λεηλασίες, μαζικές μεταναστεύσεις των κατοίκων αλλά και επιστροφές.

    Σήμερα, το νησί βρίσκεται πάλι σε επίμαχη θέση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς τα ζητήματα των παραβιάσεων των εναέριων και ναυτικών συνόρων και του καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο οριακό αυτό σημείο του Αιγαίου δημιουργούν ένα κλίμα προκλήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και την ανάγκη για διευθέτηση των διαφορών. Το Καστελόριζο, αιώνιο σύμβολο της Ελλάδας που συναντιέται με άλλους πολιτισμούς, αποτελεί πάλι το σημείο αναφοράς για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων με την Τουρκία, ενώ ταυτόχρονα οι κάτοικοί του διαφυλάσσουν ακόμα την μακρόχρονη ιστορία του.

  • Κρυφή Ημισέληνος

    Οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας προέρχονται από πολλές διαφορετικές χώρες, ωστόσο έχουν ένα ισχυρό συνδετικό στοιχείο: τη θρησκεία τους.

    Υπολογίζεται ότι, μόνο στην Αθήνα, υπάρχουν περίπου 750.000 μουσουλμάνοι, αριθμός που έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δέκα χρόνια. Επίσης, η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν διαθέτει ούτε ένα τζαμί για την προσευχή των μουσουλμάνων πιστών. Γι' αυτό το λόγο συγκεντρώνονται σε διαφορετικά μέρη, από υπόγεια γκαράζ μέχρι άδειες αποθήκες.

    Πιο σημαντικό, όμως, πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη νεκροταφείου. Οι σωροί θάβονται είτε σε χριστιανικά νεκροταφεία, είτε μακριά από την Αθήνα, στην περιοχή της Θράκης, όπου υπάρχει μεγάλη κοινότητα Ελλήνων μουσουλμάνων. Διαφορετικά, στέλνονται πίσω στη χώρα καταγωγής τους, μια διαδικασία που απαιτεί πολύ χρόνο και χρήμα.

    Το ελληνικό κράτος έχει δώσει πολλές υποσχέσεις για τη δημιουργία τόσο ενός τζαμιού στο Βοτανικό όσο και νεκροταφείου στο Σχιστό, αναγνωρίζοντας τα θρησκευτικά δικαιώματα των μουσουλμάνων. Ωστόσο, πρόσφατες ξενοφοβικές τάσεις και έντονες εκδηλώσεις εθνικιστικής υπερηφάνειας έχουν καθυστερήσει τη διαδικασία, εντείνοντας το αίσθημα απελπισίας και προσδοκίας. Θα βρει τελικά η Ημισέληνος τη θέση της στην Αθήνα ή θα παραμείνει κρυμμένη στο σκοτάδι;

  • Εν κινήσει

    Το ταξίδι είναι μακρύ, η νύχτα ατελείωτη και η μοναξιά ανυπόφορη.

    Ακολουθώντας έναν επαγγελματία οδηγό νταλίκας στο ταξίδι του από την Αθήνα στη Μαδρίτη, μοιραζόμαστε τους κινδύνους που κρύβει ο δρόμος, την αγωνία του να φτάσει έγκαιρα στον προορισμό του, καθώς και την απόλαυση από το κυνήγι του ανοιχτού ορίζοντα και τις κουβέντες με διάφορα πρόσωπα στη διαδρομή. Το τοπίο εναλλάσσεται αδιάκοπα και τα ατυχήματα καραδοκούν παντού. Η 'χορογραφία' της οδήγησης θα κρίνει αν θα φτάσει στον προορισμό του ακέραιος.

    Η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις οδικές μεταφορές για την εισαγωγή και εξαγωγή προϊόντων και οι Έλληνες επαγγελματίες χαίρουν καλής φήμης στο εξωτερικό. Ωστόσο, για τους επαγγελματίες οδηγούς η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς το σύστημα για την απόκτηση επαγγελματικών αδειών αλλάζει υπό την πίεση της σοβαρής οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.