• Εν κινήσει

    Το ταξίδι είναι μακρύ, η νύχτα ατελείωτη και η μοναξιά ανυπόφορη.

    Ακολουθώντας έναν επαγγελματία οδηγό νταλίκας στο ταξίδι του από την Αθήνα στη Μαδρίτη, μοιραζόμαστε τους κινδύνους που κρύβει ο δρόμος, την αγωνία του να φτάσει έγκαιρα στον προορισμό του, καθώς και την απόλαυση από το κυνήγι του ανοιχτού ορίζοντα και τις κουβέντες με διάφορα πρόσωπα στη διαδρομή. Το τοπίο εναλλάσσεται αδιάκοπα και τα ατυχήματα καραδοκούν παντού. Η ‘χορογραφία’ της οδήγησης θα κρίνει αν θα φτάσει στον προορισμό του ακέραιος.

    Η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις οδικές μεταφορές για την εισαγωγή και εξαγωγή προϊόντων και οι Έλληνες επαγγελματίες χαίρουν καλής φήμης στο εξωτερικό. Ωστόσο, για τους επαγγελματίες οδηγούς η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς το σύστημα για την απόκτηση επαγγελματικών αδειών αλλάζει υπό την πίεση της σοβαρής οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.

  • Ολική Παραχώρηση

    Η Γκιώνα βρίσκεται στην περιφέρεια Φωκίδας. Με υψόμετρο 2.150 μέτρα, θεωρείται το ψηλότερο βουνό της κεντρικής Ελλάδας και ένα από τα ψηλότερα της χώρας.

    Η Γκιώνα είναι ένα από τα πιο πλούσια και μοναδικά οικοσυστήματα της Νότιας Ευρώπης: μεγάλο μέρος της χλωρίδας και της πανίδας της δεν έχει ακόμη μελετηθεί λεπτομερώς. Μερικά από τα είδη που ανήκουν σε αυτό το οικοσύστημα θεωρούνται σπάνια και άλλα υπό εξαφάνιση. Αποτελεί προστατευόμενη ζώνη και ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000.

    Το υπέδαφος της Γκιώνας περιέχει μεγάλα αποθέματα βωξίτη, τα οποία εξορύσσονται εδώ κι εβδομήντα χρόνια σε λατομεία που έχουν δημιουργηθεί στις παρυφές του βουνού, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον του βουνού, καθώς και την καθημερινότητα των κατοίκων του. Την περιοχή εκμεταλλεύονται μεγάλες εταιρείες, υπό καθεστώς ολικής παραχώρησης, υποστηρίζοντας ότι ενισχύουν την τοπική αγορά εργασίας. Στον αντίποδα, βρίσκονται οι πρωτοβουλίες των ανήσυχων κατοίκων, οι οποίοι αγωνίζονται για τη σωτηρία του βουνού. Πρόκειται για μια άνιση μάχη, όχι μόνο για την επιβίωση, αλλά και για την ίδια τη ζωή.

  • Κρυφή Ημισέληνος

    Οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας προέρχονται από πολλές διαφορετικές χώρες, ωστόσο έχουν ένα ισχυρό συνδετικό στοιχείο: τη θρησκεία τους.

    Υπολογίζεται ότι, μόνο στην Αθήνα, υπάρχουν περίπου 750.000 μουσουλμάνοι, αριθμός που έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δέκα χρόνια. Επίσης, η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν διαθέτει ούτε ένα τζαμί για την προσευχή των μουσουλμάνων πιστών. Γι' αυτό το λόγο συγκεντρώνονται σε διαφορετικά μέρη, από υπόγεια γκαράζ μέχρι άδειες αποθήκες.

    Πιο σημαντικό, όμως, πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη νεκροταφείου. Οι σωροί θάβονται είτε σε χριστιανικά νεκροταφεία, είτε μακριά από την Αθήνα, στην περιοχή της Θράκης, όπου υπάρχει μεγάλη κοινότητα Ελλήνων μουσουλμάνων. Διαφορετικά, στέλνονται πίσω στη χώρα καταγωγής τους, μια διαδικασία που απαιτεί πολύ χρόνο και χρήμα.

    Το ελληνικό κράτος έχει δώσει πολλές υποσχέσεις για τη δημιουργία τόσο ενός τζαμιού στο Βοτανικό όσο και νεκροταφείου στο Σχιστό, αναγνωρίζοντας τα θρησκευτικά δικαιώματα των μουσουλμάνων. Ωστόσο, πρόσφατες ξενοφοβικές τάσεις και έντονες εκδηλώσεις εθνικιστικής υπερηφάνειας έχουν καθυστερήσει τη διαδικασία, εντείνοντας το αίσθημα απελπισίας και προσδοκίας. Θα βρει τελικά η Ημισέληνος τη θέση της στην Αθήνα ή θα παραμείνει κρυμμένη στο σκοτάδι;