• Αγρύπνια

    Η ανέμελη, γεμάτη ζωντάνια βραδινή ζωή, για την οποία φημιζόταν στο παρελθόν η Αθήνα έχει σταδιακά χάσει τη λάμψη της. Οι οικονομικές πιέσεις των τελευταίων ετών φαίνεται να μην έχουν επηρεάσει κάποια μπαρ και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης της πρωτεύουσας. Ωστόσο, η όψη της πόλης γίνεται ολοένα και πιο σκοτεινή, με εμφανή τα σημάδια της εξαθλίωσης. Στις σκιές των στενών και στις γωνιές των δρόμων του ιστορικού κέντρου βρίσκουν καταφύγιο ναρκομανείς και, συχνά, μετανάστες, προσπαθώντας να ανακουφίσουν τον πόνο τους.

    Το μπάσο τραντάζει το κέντρο της τσιμεντένιας πόλης, ενώ γαρύφαλλα των εξήντα ευρώ περιλούζουν, υπό το φως των προβολέων, τους τραγουδιστές στις νυχτερινές πίστες. Η νύχτα είναι μακριά και το ίδιο μακριά εκτείνεται και ο ιστός αυτής της πόλης. Οι μοτοσυκλετιστές της νεοσύστατης ομάδας, της Αστυνομίας, ΔΙ.ΑΣ, περιπολούν την πόλη, βάζοντας συχνά σε κίνδυνο τις ζωές τους καθώς διασχίζουν τους δαιδαλώδεις δρόμους της. Στο τέρμα του αστικού ιστού, μια αμφιλεγόμενη νέα χωματερή έχει προκαλέσει μια σειρά από συγκρούσεις, συχνά αιματηρές, ανάμεσα στους κατοίκους της Κερατέας και τα ΜΑΤ.

    Τα φώτα της πόλης τρεμοπαίζουν, δονούνται εναρμονισμένα με την ενέργεια των ανθρώπων, καθώς κάποιοι χορεύουν, κάποιοι κοιμούνται, κάποιοι περιπολούν (ή φρουρούν), κάποιοι διαμαρτύρονται και κάποιοι περιφέρονται άσκοπα στους δρόμους της, προσπαθώντας να γιατρέψουν την αϋπνία τους με μια κάμερα.

  • Απαγορευμένη Θάλασσα: Τα ερείπια της Ελευσίνας

    Από την αρχή του 20ου αιώνα, η Ελευσίνα γνώρισε μια μαζική εκβιομηχάνιση. Τα εργοστάσια και τα ναυπηγεία της προσέλκυσαν ανθρώπους που κατέφθασαν στην περιοχή αναζητώντας εργασία. Η έντονη βιομηχανική δραστηριότητα είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μόλυνση που υπέστησαν η θάλασσα και τα περίχωρα της πόλης.

    Σήμερα, πολλές από τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στην περιοχή αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και το μέλλον τους -μαζί και αυτό των εργαζόμενων-παραμένει αβέβαιο. Οι κάτοικοι της Ελευσίνας δίνουν τη δική τους μαρτυρία για την ιστορία της πόλης, τις ομορφιές και τις πληγές της, και μιλούν για την περιβαλλοντολογική καταστροφή. Ωστόσο, θυμούμενοι το παρελθόν, κοιτάζουν και προς το μέλλον. Η ελπίδα κρατά ζωντανό το πνεύμα της αγαπημένης τους πατρίδας.

    Η Ελευσίνα βρίσκεται 18 χλμ. βορειοδυτικά του κέντρου της Αθήνας. Είναι γνωστή από τους αρχαίους χρόνους ως χώρος διεξαγωγής των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Αυτή η τελετή μύησης, ίσως η σημαντικότερη στην Αρχαία Ελλάδα, γιόρταζε το θάνατο και την αναγέννηση της φύσης μέσα από την εναλλαγή των εποχών, συνδέοντάς τους με το μύθο της θεάς Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης.

  • Λησμονημένοι: Oι Ρομά της Ελλάδας

    Οι Ρομά ζουν νομαδικά εδώ και αιώνες. Ο κόσμος τούς αποκαλεί τσιγγάνους. Διασκορπισμένοι στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, ο ιδιαίτερος τρόπος ζωής τους ξεχωρίζει στις περισσότερες χώρες που τους φιλοξενούν. Στην Ελλάδα, υπολογίζονται γύρω στους 200-300.000, αν και οι ίδιοι θεωρούν πως είναι περισσότεροι.

    Οι Ρομά δεν έχουν συγκεκριμένη θρησκεία. Ωστόσο, οι κοινές παραδόσεις και τα έθιμα τούς έχουν κρατήσει ενωμένους στο πέρασμα της ιστορίας. Γενικά, ανήκουν σε δύο κατηγορίες: αυτούς που έχουν εγκατασταθεί σε κάποιο τόπο και αυτούς που ακόμα περιπλανώνται νομαδικά. Οι περισσότεροι βγάζουν το ψωμί τους με το εμπόριο, τις αγροτικές δουλειές ή τη μουσική, βρίσκονται σε διαρκή κίνηση και μένουν στις παρυφές των μεγάλων πόλεων σε αυτοδιαχειριζόμενους οικισμούς.

    TΟι Ρομά πρέπει διαρκώς να αγωνίζονται ενάντια σε πολλά αρνητικά στερεότυπα που τους αποδίδονται, εντείνοντας την απροθυμία τους να ενταχθούν κοινωνικά. Πολλοί είναι οργανωμένοι σε ενώσεις (Ελληνική Ομοσπονδία), με περισσότερα από 300.000 εγγεγραμμένα μέλη, ενώ το 2006 δημιούργησαν ένα πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα με το όνομα «Ασπίδα Ρομ». Καθώς αυξάνονται οι καταγγελίες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, οι Ρομά συνεχίζουν να αγωνίζονται για να επιβιώσουν και να διατηρήσουν ζωντανή την ταυτότητά τους σε μία κοινωνία που φαίνεται να τους έχει ξεχάσει. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί ένα νέο κύμα διωγμών από το Κράτος, σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ρουμανία, που πολλοί έχουν χαρακτηρίσει ως πογκρόμ.