• H γενιά της 6ης Δεκεμβρίου

    Διαδηλωτές που τραγουδούν σοβιετικούς αντικαπιταλιστικούς ύμνους και πανεπιστημιακά αμφιθέατρα που γεμίζουν από κόσμο σε προβολές ασπρόμαυρων ταινιών από την κομμουνιστική Γερμανία: είτε η Ιστορία δεν άγγιξε την Ελλάδα και το τείχος του Βερολίνου δεν έπεσε ποτέ, είτε γράφεται τώρα σε μια Ελλάδα που συνταράσσεται από διαμαρτυρίες και οργή ενάντια στην πολιτική και οικονομική ελίτ. Τα ριζοσπαστικά κινήματα, που ανήκουν σε όλο το φάσμα της αριστεράς, απέσπασαν περίπου 30% των ψήφων στις δημοτικές εκλογές, το Νοέμβριο του 2010. Αυτές οι ομάδες ανανεώνονται με τη συμμετοχή εκατοντάδων οργισμένων και απελπισμένων νέων για λόγους που ένας τυχαίος επισκέπτης δεν μπορεί να κατανοήσει. Έφηβοι, μερικές φορές και 12 ετών, πετούν πέτρες στη Βουλή, βαστούν βαριοπούλες και δικαιολογούν τη χρήση βομβών Μολότοφ ως μέσο διαμαρτυρίας. Πώς να εξηγήσουμε αυτή την οργή σε μια στιγμή που η Ελλάδα έχει επιτύχει το υψηλότερο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης; Πρόκειται για ένα κίνημα που χαρακτηρίζει μόνο την Ελλάδα, δεδομένων των ιστορικών της ιδιαιτεροτήτων, ή αποτελεί σημάδι της ανόδου πιο ενεργών και επιθετικών κινημάτων διαμαρτυρίας της αριστεράς;

  • Kickstarters

    Η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα επιχειρηματιών. Η χώρα των οργισμένων αντικαπιταλιστικών διαμαρτυριών, όπου η περιουσία μοιάζει να είναι υπόθεση λίγων οικογενειών και ο πλούτος συνδέεται με τη διαφθορά, δε βλέπει με καλό μάτι όσους προθυμοποιούνται να διαθέσουν την ενέργεια και το χρήμα τους για να δημιουργήσουν νέες εταιρείες και να βγάλουν κέρδος από αυτές.

    Έχουμε συνηθίσει να ακούμε ιστορίες Ελλήνων που πέτυχαν στο εξωτερικό… και παρέμειναν στο εξωτερικό. Αυτό αποδεικνύει δύο πράγματα. Πρώτον, ότι οι Έλληνες είναι εξίσου ικανοί να πετύχουν όσο και οποιοσδήποτε άλλος. Δεύτερον, ότι ίσως το πρόβλημα να βρίσκεται εν οίκω. Ο μόνος τρόπος για να βγει η Ελλάδα από την παρούσα οικονομική κρίση είναι μέσα από μια μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, καινοτομία και ώθηση. Ωστόσο, η καινοτομία δεν απορρέει μόνο από τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας ή το λογισμικό, αλλά, μερικές φορές, και από το να διοχετεύσουμε τη φροντίδα μας και τη γνώση μας σε ό,τι μας περιβάλλει. Με αυτόν τον τρόπο, το παλιό μπορεί να αποδειχτεί καινούργιο.

    Εδώ και αιώνες, στο παλιό και βραχώδες έδαφος της Ελλάδας φυτρώνουν ελαιόδεντρα. Η Gaea είναι μία νέα εταιρεία που ανοίγει δρόμο στις διεθνείς αγορές, παρέχοντας τα καλύτερα προϊόντα ελιάς που έχει να προσφέρει η Ελλάδα.

    Ίσως, σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, τα αγροτικά προϊόντα να μην εκφράζουν τις φανταχτερές, ταχύρυθμες και γεμάτες αίγλη εικόνες που σχετίζονται με την οικονομία του 21ου αιώνα, ωστόσο η μοναδική τους γεύση σαγηνεύει όλο τον πλανήτη.

    Η ουσία βρίσκεται στην ποιότητα.

    Oρισμένοι, όμως, άνθρωποι με πλήθος ευκαιριών στο εξωτερικό και πίστη στα οφέλη των ιδιωτικών εταιρειών είναι διατεθειμένοι να μείνουν. Ίσως να διακινδυνεύουν την αποτυχία, ωστόσο το κέρδος του να ζήσουν, να προκόψουν και να χτίσουν κάτι στην Ελλάδα αξίζει το ρίσκο. Ο Πάνος Πετρόπουλος το πέτυχε. Αυτός και ο συνέταιρός του πούλησαν την εφαρμογή Blind Type στο Google. Το ταξίδι τους από την Αθήνα στη Silicon Valley δεν ήταν συνηθισμένο. Ούτε και εύκολο. Το σύνθημα τους; «Αν μία χώρα χάσει τους πιο νέους και έξυπνους, πώς υποτίθεται ότι θα καταφέρει να προοδεύσει;»